Josephine van Balen

Naam Josephine van Balen
Beroep Geestelijk verzorger GGZ (Arkin Amsterdam)
Beschikbaar voor locaties Amsterdam/Diemen
Bereikbaar josephine.van.balen@arkin.nl
Levensbeschouwing Humanist, affiniteit met religie en spiritualiteit
Persoonlijk professioneel

“Wat is er geestelijk aan een gesprek met een geestelijk verzorger?” Deze vraag werd me zeer onlangs weer gesteld.

De mevrouw die de vraag stelt constateert dat er geen pen en papier voor mij op tafel ligt. Ze vertelt over de situatie waarin zij is beland, er is heel wat gebeurd. Op een gegeven moment komen de woorden ‘zicht op eigen kwetsbaarheid’ en ‘kracht’ naar boven. Ze vouwt het A4tje dat ze bij zich heeft open en begint te schrijven. Met die woorden kan ze wel wat. En ze vraagt; “wanneer kom je weer?”

Een andere situatie. “Met jou kan ik wel door één deur, dat voelde ik direct ”, zegt Albert. Hij wil toch een keer iets met het verlies van zijn vader doen. Het verdriet overvalt hem steeds en alles blijft maar in zijn hoofd malen. Albert heeft veel gewerkt,” teveel” zegt hij, om niet aan zijn gevoel toe te komen. “Ik begin het nu eindelijk een beetje te zien.”

Al ons vertellen heeft een eigen tempo en tijd nodig. Soms ligt er iets aan de oppervlakte, zoals het verlies waar Albert over spreekt. Of een vraag als ‘wat heeft het allemaal voor zin?’ En soms is het helemaal niet zo duidelijk wat er speelt, er knaagt iets, een gevoel van onbehagen.

In een ontmoeting heb ik oog en oor voor beide kanten. Samen zoeken we naar waar het daadwerkelijk om gaat zonder dat er iets hoeft te veranderen. Dát op het spoor komen kan al opluchten. En soms is er de wens om tot een andere kijk te komen. Die andere kijk ligt in onszelf opgesloten en vraagt om behoedzaam ontsluiten. Dat kan alleen in een ontmoeting van mens tot mens, daar draait het voor mij om.

Beroepsvereniging Vereniging van Geestelijk Verzorgers (www.vgvz.nl) en geregistreerd in SKGV (www.skgv-register.nl).