Blog van Geestelijk Verzorger Peter de Wit

'Iedere persoon die ik in de afgelopen jaren heb gesproken, staat mij nog helder op het netvlies'

Peter de Wit is als sinds de oprichting in november 2009 betrokken bij het Centrum voor Levensvragen. Hij heeft een praktijk als humanisticus en vervult een bestuursfunctie bij een maatschappelijke organisatie.

Unieke ontwikkeling
“In 2008 kwam een aantal geestelijk verzorgers intramuraal in Hoorn tot de conclusie dat er een hiaat bestaat tussen zorg van het ziekenhuis naar huis. In het ziekenhuis heeft elke cliënt toegang tot geestelijke verzorging, maar zodra de persoon naar huis mag, heeft hij of zij deze toegang niet. Daarom hebben we in 2009 het Centrum voor Levensvragen opgericht. Een mooie beweging die echt nodig is. Tegenwoordig liggen mensen niet lang meer in het ziekenhuis, maar kunnen zij wel kampen met vragen over zingeving. Bijvoorbeeld wanneer iemand een slechte diagnose heeft gekregen. Mensen zijn dan wanhopig, angstig en verdrietig. Je probeert als geestelijk verzorger dan een gesprekspartner voor iemand te zijn. Naar mensen te luisteren en houvast te bieden, zodat zij in hun wanhoop toch verder kunnen. Maar het Centrum voor Levensvragen staat ook open voor andersoortige levensvragen. Je kunt denken aan een verandering van baan, of wanneer je met pensioen gaat, wanneer je kinderen krijgt of je kinderen uit huis gaan. Ook krijgen we veel vragen met betrekking tot ouder worden. Vaak zie je dat mensen die in een andere levensfase terechtkomen, zich afvragen hoe zij deze nieuwe fase zinvol kunnen invullen. Daar besteden we vanuit het Centrum voor Levensvragen ook aandacht aan.”

Troost
“In tegenstelling tot mensen in de medische zorg kun je iemand niet genezen. Soms krijgt iemand te horen dat hij of zij nog maar een paar maanden te leven heeft. Wat je dan kunt doen is troost bieden, zodat iemand er niet helemaal alleen voor staat. Je kunt mensen begeleiden naar het eind van het leven. Bijvoorbeeld door hen te helpen afscheid te nemen van geliefden. Het feit dat iemand ernstig ziek is of komt te overlijden; dat kun je niet veranderen. Maar je kunt mensen wel ondersteuning bieden die zij juist in deze periode zo hard nodig hebben.”

Onuitwisbare indruk
“Alle cliënten maken een onuitwisbare indruk op mij. Elk traject en gesprek is uniek. Voor mij als geestelijk verzorger is het ook altijd spannend. Je wordt gebeld, je maakt een afspraak, je komt bij iemand thuis, maar je weet nooit wat je aantreft. Dan is het zaak dat ik in gesprek met de cliënt de ruimte zoek om een vertrouwensband te scheppen. Je bouwt namelijk een band met iemand op, waarin de persoon jou toelaat in zijn of haar gedachten. Dat is een intensief traject en dat maakt diepe indruk op mij. Iedere persoon die ik in de afgelopen jaren heb gesproken, staat mij daarom nog helder op het netvlies.”

Universeel
“Levensvragen horen nu eenmaal bij he leven. Iedereen heeft levensvragen en ze doen zich voor in elke fase van het leven. Iedereen krijgt op een bepaald moment te maken met vragen over eenzaamheid, vrijheid of zingeving. Bij de ene persoon komt dat vaker of intenser voor, maar levensvragen hebben is universeel. Het is dus heel menselijk en geen enkele vraag is vreemd. Het hoort nu eenmaal bij ons mens-zijn. En natuurlijk kun je over veel vragen praten met een partner, je kinderen of je ouders, maar soms is het ook fijn om zo’n gesprek te voeren met een buitenstaander. Daar zijn de geestelijk verzorgers van het Centrum voor Levensvragen voor.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp